Bitcoin överträffar all tid i Brasilien, Bull Runs i Iran, Nutsy Pricy i argentinska

Bitcoin har precis nått hela tiden i Brazilian Real (BRL) som bilden ovan, med detta som första gången sedan uppkomsten blockerar att en stor ekonomi monetärt blir betydligt ur takt med de globala marknadspriserna.

På ytan ser saker och ting ut som OK. Brasilien växer, men bara med en punkt, något procent, mycket mindre än de allmänna 5% före ett halvt decennium sedan.

Inflationen verkar låg, cirka 3%, med detta land med ett handelsöverskott på cirka 6 miljarder dollar.

Så vad är problemet? Hur har bitcoin nått högsta tid i BLR medan deras pris i dollar ligger på den globala marknaden till cirka 13 000 $?
Brazilian M0 Money Supply, October 2020

Problemet är att deras skrivare brrrr-ed för mycket, till den punkt deras pengar har tappat för mycket värde mot dollarn, och sjönk från 4 till 5,6 BRL till dollarn just detta år.

Det är medan dollarn själv har försvagats, men Amerika förblir i en privilegierad position på grund av USD: s dominerande roll i global handel.

Därför är bitcoin inte helt högt på 20 000 dollar i Amerika eller någon annanstans, men det är i BRL och i iranska pengar har det varit tjurkörning:
Bitcoin i iranska rial, okt 2020

Du kan se koppen och hantera U-formad form där nära början, med priset som sedan når $ 14 000 under sommaren 2019.

Även här når det globala marknadspriset när de omvandlar sina pengar till det dåvarande dollarkursen, men sedan dess har detta gått något ballistiskt och överträffat hela tiden högt i sina egna pengar.

Landet har inte vuxit förra året, -25% under de tre första kvartalen med uppgifter som inte längre publicerats.

I år kan det gå ännu värre, även om de inte har låst sig och de har ett handelsöverskott på 13 miljarder dollar.

Inflationen är dock mycket hög med 34%, medan basräntan är 18%. Tillväxten brukade vara så mycket som 16%, men inte längre.

Det beror på ganska hög inflation och sanktioner, vilket betyder mindre extern efterfrågan på iranska pengar, vilket innebär att ingen vill konvertera dem för dollar, vilket innebär att de har tappat värde mot USD och i mycket betydande takt.

Kina planerar dock att investera cirka 500 miljarder dollar i landet, medan Iran i själva verket har en bitcoin-strategi på regeringsnivå med den krypto som troligen används för internationell handel.

Argentinas diagram kan vara det mest intressanta, för här kan vi se allt med de kända formerna tills galopperande inflation dyker upp:
Bitcoin i argentinska pengar (ARS), oktober 2020

Vi kan se det som förblir det globala hela tiden, den första stora toppen. Sedan har vi 2018-björnen, med den stora U-koppen och handtaget 2019, och plötsligt är sommaren 2019 $ 14.000 högt här.

Mer intressant, bitcoin sjunker då inte gradvis för att avsluta året på cirka 3000 dollar. Här istället har vi en liten droppe och sedan i sidled.

Sedan finns det Black Thursday 2020-nedgången, som här är sommaren 2019 $ 14.000 i sina pengar, och sedan går det hunululu.

Deras nuvarande Venus-pris är fortfarande de globala $ 13 000, det är bara ARS har blivit mer och mer värdelöst, så en bitcoin är en miljon nu i sina pengar.

Inflationen är 36%. Samma nivå som räntorna. Det finns ett handelsöverskott på en halv miljard för september, men deras ekonomi har inte ökat sedan juli 2018.

Deras BNP har därför sjunkit från 650 miljarder till 430 miljarder dollar, en enorm nedgång på bara två år med deras bitcoin-diagram som gör allt ganska levande.

I kombination uppgår Brasilien, Iran och Argentina till en BNP på 2,7 biljoner dollar, lika mycket som Frankrike eller Storbritannien.

Det betyder att det inte är små landspengar som går ur hand utan stora pengar, med bitcoin som en värdefull butik för dem även när priset sjönk.

Om de höll nu, skulle det för dem och för resten vara en bra investering för de flesta, men särskilt för länder där pengar har hanterats fel.

Det är en kategori som för vissa redan inkluderar Amerika och Europa där ECB äger 66% av BNP, men ännu viktigare, om samma strategi fortsätter, kan det mycket väl bli de många, inte få, som inkluderar Amerika och Europa i kategorin misshantering av sina pengar .